övervikt hos hund

Övervikt är ett växande problem hos hundar. Det är inte så många som vet hur en hund ska kännas och se ut i normalvikt. Många ger hunden mat utefter deras nuvarande vikt och inte vad de ska äta. Vissa hundar får heller inte den motion de behöver. 

Hur ska en hund se ut i hullet?

Våra raser ser såklart olika ut och vi måste se på vår hund med de rätta glasögonen. En bulldog ska inte vara lika smal som en Whippet och kommer aldrig kunna bli det och samtidigt vara frisk. Men en ska också komma ihåg att det som oftast förklaras som "massa", "kraftigt byggd" eller "kompakt" i en rasbeskrivning aldrig menar att hunden ska ha extra fett, utan det betyder att hunden ska ha muskelmassa. 

Hur vet en då om ens hund har bra hull? En bra regel är att en ska kunna känna revbenen om en drar handen på hundens bröstkorg. De behöver inte synas, men på en ras av gängligare typ så är det vanligt att det gör det. Om en inte känner revbenen på sin hund så skulle den nog må bra av att gå ner i vikt.

hur mycket äter min hund?

Vi måste även fråga oss hur mycket mat vår hund får. På torrfoderpåsen står det alltid en rekommendation på hur många gram hunden skall äta efter hur mycket den väger, och om vi då går på detta efter vår överviktiga hund så göder vi bara den ännu mer. Det är viktigt att ta reda på vad vår ras ska väga utefter kön, kanske ta med aktivitetsnivån på hunden i beräkningen och ge foder utefter det. Alltså, en Cocker Spaniel ska väga 13-15 kilo. Om jag äger en som väger 17 kilo ska jag då inte ge den foder utefter de 17 kilo den väger, utan ge den mat efter hur mycket den ska väga, 13-15 kilo. Om hunden samtidigt äter ett sämre foder kan det bidra till övervikten. 

Vad kan jag göra?

  • Se över fodret den får och se över hur mycket den får, minska om nödvändigt. 
  • Se över hur mycket godis, rester och annan mat hunden får, utöver sin normala fodergiva. Om hunden äter mycket rester, eller får mycket godisbelöning vid träning så minska fodergivan på morgon och kväll.  
  • Motionera mera! Om er hund går på dagis, be personalen ta ut hunden på dubbla promenader. Om ni har den hemma, gå långa promenader, gärna i kuperad terräng som skog. 
  • Gå till veterinären! Om vår hund har varit överviktig länge kan även en hälsokoll behövas då övervikt leder till diabetes, hjärt-, led- och leverproblem, sänkt immunförsvar med mera. 

 

Kommentera gärna: