hur du förbereder din hund för nyår.

Snart är det nyår igen. Många hundar är livrädda för raketer och fyrverkerier och mår väldigt dåligt. Raketer börjar smällas dagar innan tolvslaget och även några dagar efter. 
Att börja träna bort nyårsrädsla nu är alldeles för sent, men vi kan underlätta mycket för vår hund dessa dagar. 

Åk bort

Det jag råder alla hundägare som har en ljudrädd hund är att åka bort. Ju mer hunden blir utsatt för ljuden desto starkare kommer rädslan att bli. Många hotell runt flygplatser, där inga fyrverkerier får smällas, har numera ett gäng hundrum en kan boka. Arlanda och Bromma flygplats är närmast oss som bor i Stockholm. 

En kan också hitta små hotell som ligger en bit utanför stan. Siggesta Gård ute på Värmdö har det inte helt skottfritt, men det ligger så pass avlägset att smällarna inte är lika påtagliga som i stan eller i tätbebyggda förorter. 

Hundläroverket har hundvänligt nyår med fysträning, mental aktivering och vila under tolvslaget. Även detta ligger avlägset med minimal exponering för smällare. 

Motion och mental aktivering

Vår hund behöver extra mycket motion innan och efter nyår. Ju tröttare vår hund är desto mindre ängslig kommer vår hund att bli. Tungt arbete, gärna med klövjeväska eller viktväst, håller hunden ordentligt trött. Fortsätt även efter nyår ett par veckor. 

Mental aktivering är lika viktigt som en fysiskt trött hund. Spår, uppletning, klickerträning, problemlösning och balansövningar veckorna innan och efter nyår. 
Smällare går av även innan och efter nyår. Försök att promenera på skottfria platser. Det är bättre att ta bilen ut till avlägsna platser och ta långpromenader än att riskera skott i stan. Om denna möjlighet finns är det toppen. 

När ni väl går ut är det otroligt viktigt att ni har halsband eller selar som sitter ordentligt på hundens kropp, så att den inte kan ta sig ur det. En så pass livrädd hund hamnar troligen i svår chock och flyr lätt utan vidare eftertanke och kan fastna och skada sig i staket eller springa rakt ut i vägen. 

Dagen D

När nyår väl kommer finns det en del saker vi kan göra för vår hund. Fetvadd i öronen dämpar ljudet av smällarna. Detta behövs övas in så att hunden är van vid det innan nyår. 

Vi kan ge en koja till vår hund men även denna ska gärna presenteras ett par veckor innan nyår. Låt hunden tugga ben i kojan eller söka lite godis så att den kopplar ihop den med något positivt. En kan använda en bur eller ställa upp lite stolar och bord med filtar över. 

Håll alltid hunden inne under tolvslaget, oavsett om hunden är rädd eller inte. Hundar kan bli skotträdda när som helst, och den risken är väldigt dum att ta. Det tar tid och kräver mycket arbete att bli av med sådan rädsla. 

Sätt på hög musik och dra ner persiennerna ett par timmar innan tolvslaget för att dämpa. Ofta kopplar hunden ihop även doften och ljuset från raketerna, inte bara ljudet. Ni kan testa med en Thundershirt, en tröja som sitter tight och kramat åt hundens kropp, det kan vara lugnande för vissa. 

Var ett ordentligt stöd för hunden. Det är en väldigt gammal myt att en ska ignorera rädsla hos vår hund för att det förstärker den. Vi kan inte förstärka känslor hos vår hund, den behöver vårt stöd i jobbiga situationer. Var trygg, lugn och beskyddande utan att stressa upp dig över att hunden mår dåligt. Be hellre en trygg person att vara med om du vet med dig att du är lite blödig. 

Efter nyår

Efteråt behöver hunden väldigt mycket vila. Ett stort stresspåslag på 15 minuter kräver 2-6 dagars vila för att hundens kropp ska kunna ta hand om de slaggprodukter som hjärnan skickar ut vid stress. Ta det lugnt en vecka efteråt. Bara lugna, korta promenader och mycket tugga ben. Tänk också på att fyrverkerier och raketer smälls dagarna eller veckorna efter nyår, så var försiktig. 

Massera hunden. Det frigör må bra-hormoner som oxytocin och vassopressin. Kläm och knåda när hunden är lugn, eller för att göra hunden lugn. 

Efter veckans vila kan du börja med motionen och mentala aktiveringen igen. Fortsätt med tungt arbete och mycket mental aktivering. Försök att promenera på avlägsna platser, ta bilen om du måste. 

Veterinärbesök

Om hunden har blivit panikslagen, åk till veterinären. Det är inte helt ovanligt att valpar och unghundar avlider av chock efter nyår. 

Till er som inte har en rädd hund - ta inte för givet att den alltid kommer att vara oberörd. Var försiktig kring nyår och håll hunden alltid inne vid tolvslaget! 

Föreläsning:
Stress & rädsla

Den 12 december håller vi föreläsning om stress och rädsla i Tassar Av Ståls lokaler.
Om vi förstår hur vår hund tänker och varför den agerar som den gör när den är rädd, är det lättare för oss att hantera det på ett sätt som inte skadar hunden eller oss. Vi kommer att specificera oss på nyårs/ljudrädsla och vad vi kan göra för att undvika detta tills nästa år och hur vi kan förbereda vår hund.  

Föreläsning

Pris:
350 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:

Kommentera gärna: