Rallylydnad

Filmen är från en träningstävling där vi skulle ha fått ett godkänt resultat! 

Jag älskar rallylydnad. Vi har tävlat en gång, i 30-gradig hetta, med en dum matte som hade glömt det bästa godiset. Som tur var hade jag en pizzabit med mig till lunch som fick bli belöning innan och efter. Vi fick 40 poäng och jag kunde inte vara stoltare över mig själv eller Charlie. I vår blir det mer tävling! 

vad är rallylydnad?

I rallylydnad ska du och hunden gå en liten bana med skyltar. På skyltarna står det små uppgifter, till exempel "Sitt framför", "Gå runt" eller "Vänd om". På banan står skyltarna på marken i små ställ. Regelverket säger att hunden inte får nudda skyltarna med något annat än en glad svans, en får inte belöna på banan och det är samarbetet och kontakten som står i fokus! 

Rally är en superkul hundsport, även för den som inte vill tävla. Det fina med att träna för skojs skull är att ni kan själva välja ut vilja moment ni tycker är roliga. Ifall fotarbete är svårt och tråkigt - skit i det! Skriv ut de skyltar du tycker verkar roligast och jobba på dem. 

Hur du börjar med rallylydnad

Du hittar alla skyltar här. 
Välj ut de skyltar du tycker verkar roligast. 
Ladda upp med godis, leksak och ett glatt humör. 
Börja träna! Sätt upp en eller två skyltar hemma eller ute och "gå banan". Få hunden att följa efter din godishand och led hen rätt. Belöna rikligt under tiden och med lek när ni är klara! 

bra saker att kunna

Handtarget
Att träna in att hunden ska följa din hand eller ditt finger är en superbra hjälp i rallylydnaden! Sträck fram din handflata/ditt finger framför hunden och belöna så fort hunden nuddar med nosen. När hunden upprepar detta beteende gång på gång på gång kan du börja flytta handen en liten bit så att hunden följer med den. Utöka avståndet mellan handen och nosen utefter hundens förutsättningar. Se filmen nedan! 

Doggie zen
Även kallat stadga! Detta är för att hunden ska kunna utföra ett beteende med störning runtomkring. Vi börjar med att välja ett beteende! Det är enkelt att börja med sitt. Be hunden sitta och belöna när den sätter sig. Presentera en öppen hand med en godis på och för den sakta framför hunden. Ifall hunden är på handen, stäng den. Belöna när hunden inte längre försöker komma åt godisen! När hunden kan det, rör på handen mer. Belöna efter varje försvåring. Ställ dig upp. Försök backa, runda hunden, dansa lite. Byt ut godisen mot en leksak. Fantasin sätter gränser! Kriteriet är helt enkelt att hunden ska sitta kvar! Om hunden rör på sig under övningen, gå tillbaka till hunden, be den sätta sig igen, och förenkla.  

Om ni är sugna på att prova på rallylydnad så håller vi en prova på-kurs i mars. Vi har även kurser i nybörjarklass och fortsättningsklass för er som vill fördjupa er! 

rallylydnad, nybörjarklass

1 620 kr
Kommer snart

Kommentera gärna: