Klickerträning

Varning för nördigt inlägg. Klickerträning är det aboslut roligaste jag vet, för att det handlar om inlärning. Nu går vi in på djupet lite. 

Denna kurs är den absolut roligaste att hålla. För det första är den så himla rolig för att hundägarna lär sig ett helt nytt sätt att tänka på - och det är fantastiskt att se hur poletten som en gång trillade ner för mig även trillar ner för dem. Och för det andra är den så himla rolig för att hundarna älskar det, förstår det och lär sig saker blixtsnabbt.

Varför lär sig hunden blixtsnabbt? 
För att vi använder oss av operant betingning och en sekundär förstärkare. Med andra, förenklade, ord: godis och klicker. 

En klicker ger ifrån sig ett ljud som låter exakt likadant hela tiden. Vårt "duktig hund" i all ära, men vi kommer aldrig kunna ge en lika klar signal till vår hund som med klickern. Den är exakt, precis, och om vi lär oss klicka med ofelbar timing så kan det sällan gå fel. Klickern är en sekundär förstärkare. Den berättar för hunden att den primära förstärkaren (maten i detta fall) är på väg. 

Positiv förstärkning har nog de flesta hört talas om idag. Det har blivit ett samlingsnamn för hundträning som görs med godis och beröm. Det stämmer till viss del. 
Positiv förstärkning var något som BF Skinner forskade fram. Han tog fram en inlärningsmodell som kallas för operant betingning. Han lät olika djurslag fatta egna beslut i små lådor med spakar och knappar som antingen gav mat eller elstötar. De fick inga ledtrådar, hjälper eller anvisningar för vad de skulle göra. Djuren fick lära av konsekvens. "Vad får mitt beteende för konsekvens? En bra konsekvens? Jag fortsätter med det. En dålig? Jag lägger av." 

Positiv förstärkning är en av fyra delar inom operant betingning. Denna del betyder att vi lägger till något för att öka ett beteende. I lådan med djuren lade Skinner till mat för att öka beteendet att dra i spaken. Inom klickern så lägger vi till godis när hunden gör rätt och ökar således det beteendet vi förstärkte.

Men det spännande slutar inte där. Vi säger heller inte år hunden vad den ska göra. Vi står och väntar på det beteendet vi vill ha. Precis som djuret i lådan ger vi inga ledtrådar. Tills hunden gör det vi vill. Då får hunden ett klick, som säger åt hen att mat är på väg, och sedan belöningen. Detta får vår hund att testa detta beteende igen. Och igen. Och igen. Det gäller bara att fortsätta klicka. 

Nedan är en film på Charlie som går runt en kon. Här har vi kommit en bit på vägen, men vi började med att han fick testa sig fram, och jag klickade när han gjorde rätt. 

Varför måste en hålla på med klickerträning då? Fungerar inte det gamla hederliga sättet där vi visar hunden vad den ska göra? Jo, absolut. Men med klickerträning kan du få fram ett färdigt beteende på minuter. Det kan du sällan med annan träning. En kan tänka på de saker som hunden har lärt sig själv. Öppna ytterdörren. Det är operant betingning till 100%. Hunden testar sig fram. Inga ledtrådar. Lyckas öppna dörren. Springer ut. Konsekvensen av att sätta tassarna på dörrhandtaget gav omedelbar belöning av hög kvalitet. Det krävdes ett försök innan beteendet blev inlärt. 

Låter detta lätt? Eller krångligt? 

Det finns en hel del till att lära innan vi börjar med klicker. Hur vi lägger upp en bra träningsplan så att hunden faktiskt lyckas (det är viktigt att lyckas, annars blir träningen tråkig)Hur vi sedan lägger på ett kommando på det färdiga beteendet. Och lite annat. 

Om ni är sugna på klickerträning så har vi såklart en kurs. Och vi rekommenderar alla som vill börja med klickerträning att gå en kurs. Då klickerträning är ett helt nytt sätt att tänka på för oss. Klickerträning är svårt för oss, inte för hunden. Därför kan det vara bra med en kurs. 

Om ni vill får ni gärna gå vår. Om inte, gå gärna en annan. Men gå en - för klickerträning är det absolut roligaste som finns. 

Klickerkurs

Pris:
1 620 kr
Inkl. 25% Moms

Kommentera gärna: