Lilla Charlie. I söndags gick jag och Charlie två rallylydnadstävlingar. Vi hade anmält oss till dubbla starter, och det var en jävla tur. 

Första rundan diskade vi. Han var helt ointresserad de tre första skyltarna så på den fjärde bestämde jag mig för att ta upp leksaken och få igång han. Resten av banan var han måttligt intresserad, men det gick. 

Men andra banan. Vilket jävla jobb han gjorde. Så himla fint. Så stolt matte. Vi gick en 93-poängsrunda, något jag aldrig trodde att vi skulle göra. Han var så följsam, hade så fin bakdelskontroll, var med hela vägen trors att det regnade. Regnade! Killen som vägrar gå ut när det regnar gjorde en hel bana i duggregn. Det tog oss 1 minut och 48 sekunder att gå banan. Jag var mer än nöjd och jag vet att Charlie hade det så roligt. 

Nu kör vi nästa tävling den 12 juni. Den är ute på Lidingö BK. Vi ser fram emot det och hoppas att det går lika bra! 

sommarsemester

I år blev det även en tidig sommarsemester för oss. Vi återkommer i augusti med ett gäng kurser som vanligt. Håll koll här på hemsidan och följ även sommaren på bloggen! 
Läs hela inlägget »

Varning för nördigt inlägg. Klickerträning är det aboslut roligaste jag vet, för att det handlar om inlärning. Nu går vi in på djupet lite. 

Denna kurs är den absolut roligaste att hålla. För det första är den så himla rolig för att hundägarna lär sig ett helt nytt sätt att tänka på - och det är fantastiskt att se hur poletten som en gång trillade ner för mig även trillar ner för dem. Och för det andra är den så himla rolig för att hundarna älskar det, förstår det och lär sig saker blixtsnabbt.

Varför lär sig hunden blixtsnabbt? 
För att vi använder oss av operant betingning och en sekundär förstärkare. Med andra, förenklade, ord: godis och klicker. 

En klicker ger ifrån sig ett ljud som låter exakt likadant hela tiden. Vårt "duktig hund" i all ära, men vi kommer aldrig kunna ge en lika klar signal till vår hund som med klickern. Den är exakt, precis, och om vi lär oss klicka med ofelbar timing så kan det sällan gå fel. Klickern är en sekundär förstärkare. Den berättar för hunden att den primära förstärkaren (maten i detta fall) är på väg. 

Positiv förstärkning har nog de flesta hört talas om idag. Det har blivit ett samlingsnamn för hundträning som görs med godis och beröm. Det stämmer till viss del. 
Positiv förstärkning var något som BF Skinner forskade fram. Han tog fram en inlärningsmodell som kallas för operant betingning. Han lät olika djurslag fatta egna beslut i små lådor med spakar och knappar som antingen gav mat eller elstötar. De fick inga ledtrådar, hjälper eller anvisningar för vad de skulle göra. Djuren fick lära av konsekvens. "Vad får mitt beteende för konsekvens? En bra konsekvens? Jag fortsätter med det. En dålig? Jag lägger av." 

Positiv förstärkning är en av fyra delar inom operant betingning. Denna del betyder att vi lägger till något för att öka ett beteende. I lådan med djuren lade Skinner till mat för att öka beteendet att dra i spaken. Inom klickern så lägger vi till godis när hunden gör rätt och ökar således det beteendet vi förstärkte.

Men det spännande slutar inte där. Vi säger heller inte år hunden vad den ska göra. Vi står och väntar på det beteendet vi vill ha. Precis som djuret i lådan ger vi inga ledtrådar. Tills hunden gör det vi vill. Då får hunden ett klick, som säger åt hen att mat är på väg, och sedan belöningen. Detta får vår hund att testa detta beteende igen. Och igen. Och igen. Det gäller bara att fortsätta klicka. 

Nedan är en film på Charlie som går runt en kon. Här har vi kommit en bit på vägen, men vi började med att han fick testa sig fram, och jag klickade när han gjorde rätt. 

Varför måste en hålla på med klickerträning då? Fungerar inte det gamla hederliga sättet där vi visar hunden vad den ska göra? Jo, absolut. Men med klickerträning kan du få fram ett färdigt beteende på minuter. Det kan du sällan med annan träning. En kan tänka på de saker som hunden har lärt sig själv. Öppna ytterdörren. Det är operant betingning till 100%. Hunden testar sig fram. Inga ledtrådar. Lyckas öppna dörren. Springer ut. Konsekvensen av att sätta tassarna på dörrhandtaget gav omedelbar belöning av hög kvalitet. Det krävdes ett försök innan beteendet blev inlärt. 

Låter detta lätt? Eller krångligt? 

Det finns en hel del till att lära innan vi börjar med klicker. Hur vi lägger upp en bra träningsplan så att hunden faktiskt lyckas (det är viktigt att lyckas, annars blir träningen tråkig)Hur vi sedan lägger på ett kommando på det färdiga beteendet. Och lite annat. 

Om ni är sugna på klickerträning så har vi såklart en kurs. Och vi rekommenderar alla som vill börja med klickerträning att gå en kurs. Då klickerträning är ett helt nytt sätt att tänka på för oss. Klickerträning är svårt för oss, inte för hunden. Därför kan det vara bra med en kurs. 

Om ni vill får ni gärna gå vår. Om inte, gå gärna en annan. Men gå en - för klickerträning är det absolut roligaste som finns. 

Klickerkurs

Pris:
1 620 kr
Inkl. 25% Moms
Läs hela inlägget »

Det finns ett ton fördomar kring våra hundar. Mycket lever kvar från gammal forskning, andra har uppkommit efter mediaprofiler som kallar sig för hundtränare. Idag ska vi gå igenom vad det är som gäller egentligen! 

Hunden blir vad vi gör den till!

Det är ofta en hör detta uttryck, speciellt när det kommer till hundar som har dåligt rykte, till exempel kamphunden. "Hunden blir vad vi gör den till, det handlar om uppfostran, miljö och ledarskap inte vad det är för ras". 

Detta är en ganska så knepig fördom som många fortfarande håller fast vid. Sanningen är att alla våra raser har avlats fram till ett specifikt syfte, huruvida det är jakt, vakt, vall, drag eller kamp. Dessa nedärvda egenskaper går inte att träna bort. En skulle aldrig skaffa en jakthund och förvänta sig att det går att träna bort jakten, eller en vinthund och förvänta sig att det går att träna bort viljan att springa fort. Vi kan påverka hundens liv till stor del genom träning och uppfostring, men hundens ursprungliga arbetsområde kommer alltid finnas kvar i viss mån. 

Blandraser är friskare!

En sanning med modifikation! Blandraser av första generationen (renras + renras) är oftast friskare, ja. Om vi blandar två vitt skilja genuppsättningar får vi en friskare hund då det krävs dubbla anlag för att sjukdomar ska uppstå.

Om vi däremot avlar vidare på en första generationens blandras så blir hundarna oftast sjukare och sjukare. I och med att hunden har genuppsättning från två olika raser, alltså ett gäng enkla anlag, är det större risk att vi parar hunden med en individ som har samma enkla anlag. Ju fler led vi parar, desto fler gener som svarar på varandra.

Om vi dessutom parar vår förstagenerationsblandras med en hund av liknande ras så är det väldigt stor risk att generna motsvarar varandra och hunden blir sjuk. 

I jämförelse med renrasiga hundar utför en inte  sjukdoms- och mentaltester i samma utsträckning hos blandrashundar, vilket ställer till det i den statistik vi har på att blandraser är friskare. 

När hunden morrar måste du säga till på skarpen!

Att morra är en viktig signal för hunden och oss. Hunden säger att den vill ha avstånd, om den inte får avstånd så kan beteendet utvecklas till ett nafs. När vi bannar hunden för att den morrar kommer den tillslut att hoppa över denna viktiga signal, och går direkt till att nafsa. 

Backa om din hund morrar och försök utröna varför din hund morrade. Hade den ett ben? Kände den sig trängd i ett hörn? Klappade vi hunden någonstans där hen hade ont? Tänk till och agera sedan utefter vad du kom fram till!

En hund som har ont säger alltid till!

De flesta hundar är smärttåliga varelser som inte säger ett dyft om smärta. Även om vår hund har väldigt ont kan den fortfarande kuta lös och leka och gå milslånga promenader utan att säga till. 

Ta för vana att känna igenom din hund ofta så att du vet hur hen känns i kroppen. Titta extra noga efter beteendeförändringar, det är ett vanligare tecken på smärta än fysiska tecken. Hälta ska alltid tas på fullaste allvar och kollas upp av veterinär. 

Läs hela inlägget »

Filmen är från en träningstävling där vi skulle ha fått ett godkänt resultat! 

Jag älskar rallylydnad. Vi har tävlat en gång, i 30-gradig hetta, med en dum matte som hade glömt det bästa godiset. Som tur var hade jag en pizzabit med mig till lunch som fick bli belöning innan och efter. Vi fick 40 poäng och jag kunde inte vara stoltare över mig själv eller Charlie. I vår blir det mer tävling! 

vad är rallylydnad?

I rallylydnad ska du och hunden gå en liten bana med skyltar. På skyltarna står det små uppgifter, till exempel "Sitt framför", "Gå runt" eller "Vänd om". På banan står skyltarna på marken i små ställ. Regelverket säger att hunden inte får nudda skyltarna med något annat än en glad svans, en får inte belöna på banan och det är samarbetet och kontakten som står i fokus! 

Rally är en superkul hundsport, även för den som inte vill tävla. Det fina med att träna för skojs skull är att ni kan själva välja ut vilja moment ni tycker är roliga. Ifall fotarbete är svårt och tråkigt - skit i det! Skriv ut de skyltar du tycker verkar roligast och jobba på dem. 

Hur du börjar med rallylydnad

Du hittar alla skyltar här. 
Välj ut de skyltar du tycker verkar roligast. 
Ladda upp med godis, leksak och ett glatt humör. 
Börja träna! Sätt upp en eller två skyltar hemma eller ute och "gå banan". Få hunden att följa efter din godishand och led hen rätt. Belöna rikligt under tiden och med lek när ni är klara! 

bra saker att kunna

Handtarget
Att träna in att hunden ska följa din hand eller ditt finger är en superbra hjälp i rallylydnaden! Sträck fram din handflata/ditt finger framför hunden och belöna så fort hunden nuddar med nosen. När hunden upprepar detta beteende gång på gång på gång kan du börja flytta handen en liten bit så att hunden följer med den. Utöka avståndet mellan handen och nosen utefter hundens förutsättningar. Se filmen nedan! 

Doggie zen
Även kallat stadga! Detta är för att hunden ska kunna utföra ett beteende med störning runtomkring. Vi börjar med att välja ett beteende! Det är enkelt att börja med sitt. Be hunden sitta och belöna när den sätter sig. Presentera en öppen hand med en godis på och för den sakta framför hunden. Ifall hunden är på handen, stäng den. Belöna när hunden inte längre försöker komma åt godisen! När hunden kan det, rör på handen mer. Belöna efter varje försvåring. Ställ dig upp. Försök backa, runda hunden, dansa lite. Byt ut godisen mot en leksak. Fantasin sätter gränser! Kriteriet är helt enkelt att hunden ska sitta kvar! Om hunden rör på sig under övningen, gå tillbaka till hunden, be den sätta sig igen, och förenkla.  

Om ni är sugna på att prova på rallylydnad så håller vi en prova på-kurs i mars. Vi har även kurser i nybörjarklass och fortsättningsklass för er som vill fördjupa er! 

rallylydnad, nybörjarklass

1 620 kr
Kommer snart

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Läs hela inlägget »

Snart är det nyår igen. Många hundar är livrädda för raketer och fyrverkerier och mår väldigt dåligt. Raketer börjar smällas dagar innan tolvslaget och även några dagar efter. 
Att börja träna bort nyårsrädsla nu är alldeles för sent, men vi kan underlätta mycket för vår hund dessa dagar. 

Åk bort

Det jag råder alla hundägare som har en ljudrädd hund är att åka bort. Ju mer hunden blir utsatt för ljuden desto starkare kommer rädslan att bli. Många hotell runt flygplatser, där inga fyrverkerier får smällas, har numera ett gäng hundrum en kan boka. Arlanda och Bromma flygplats är närmast oss som bor i Stockholm. 

En kan också hitta små hotell som ligger en bit utanför stan. Siggesta Gård ute på Värmdö har det inte helt skottfritt, men det ligger så pass avlägset att smällarna inte är lika påtagliga som i stan eller i tätbebyggda förorter. 

Hundläroverket har hundvänligt nyår med fysträning, mental aktivering och vila under tolvslaget. Även detta ligger avlägset med minimal exponering för smällare. 

Motion och mental aktivering

Vår hund behöver extra mycket motion innan och efter nyår. Ju tröttare vår hund är desto mindre ängslig kommer vår hund att bli. Tungt arbete, gärna med klövjeväska eller viktväst, håller hunden ordentligt trött. Fortsätt även efter nyår ett par veckor. 

Mental aktivering är lika viktigt som en fysiskt trött hund. Spår, uppletning, klickerträning, problemlösning och balansövningar veckorna innan och efter nyår. 
Smällare går av även innan och efter nyår. Försök att promenera på skottfria platser. Det är bättre att ta bilen ut till avlägsna platser och ta långpromenader än att riskera skott i stan. Om denna möjlighet finns är det toppen. 

När ni väl går ut är det otroligt viktigt att ni har halsband eller selar som sitter ordentligt på hundens kropp, så att den inte kan ta sig ur det. En så pass livrädd hund hamnar troligen i svår chock och flyr lätt utan vidare eftertanke och kan fastna och skada sig i staket eller springa rakt ut i vägen. 

Dagen D

När nyår väl kommer finns det en del saker vi kan göra för vår hund. Fetvadd i öronen dämpar ljudet av smällarna. Detta behövs övas in så att hunden är van vid det innan nyår. 

Vi kan ge en koja till vår hund men även denna ska gärna presenteras ett par veckor innan nyår. Låt hunden tugga ben i kojan eller söka lite godis så att den kopplar ihop den med något positivt. En kan använda en bur eller ställa upp lite stolar och bord med filtar över. 

Håll alltid hunden inne under tolvslaget, oavsett om hunden är rädd eller inte. Hundar kan bli skotträdda när som helst, och den risken är väldigt dum att ta. Det tar tid och kräver mycket arbete att bli av med sådan rädsla. 

Sätt på hög musik och dra ner persiennerna ett par timmar innan tolvslaget för att dämpa. Ofta kopplar hunden ihop även doften och ljuset från raketerna, inte bara ljudet. Ni kan testa med en Thundershirt, en tröja som sitter tight och kramat åt hundens kropp, det kan vara lugnande för vissa. 

Var ett ordentligt stöd för hunden. Det är en väldigt gammal myt att en ska ignorera rädsla hos vår hund för att det förstärker den. Vi kan inte förstärka känslor hos vår hund, den behöver vårt stöd i jobbiga situationer. Var trygg, lugn och beskyddande utan att stressa upp dig över att hunden mår dåligt. Be hellre en trygg person att vara med om du vet med dig att du är lite blödig. 

Efter nyår

Efteråt behöver hunden väldigt mycket vila. Ett stort stresspåslag på 15 minuter kräver 2-6 dagars vila för att hundens kropp ska kunna ta hand om de slaggprodukter som hjärnan skickar ut vid stress. Ta det lugnt en vecka efteråt. Bara lugna, korta promenader och mycket tugga ben. Tänk också på att fyrverkerier och raketer smälls dagarna eller veckorna efter nyår, så var försiktig. 

Massera hunden. Det frigör må bra-hormoner som oxytocin och vassopressin. Kläm och knåda när hunden är lugn, eller för att göra hunden lugn. 

Efter veckans vila kan du börja med motionen och mentala aktiveringen igen. Fortsätt med tungt arbete och mycket mental aktivering. Försök att promenera på avlägsna platser, ta bilen om du måste. 

Veterinärbesök

Om hunden har blivit panikslagen, åk till veterinären. Det är inte helt ovanligt att valpar och unghundar avlider av chock efter nyår. 

Till er som inte har en rädd hund - ta inte för givet att den alltid kommer att vara oberörd. Var försiktig kring nyår och håll hunden alltid inne vid tolvslaget! 

Föreläsning:
Stress & rädsla

Den 12 december håller vi föreläsning om stress och rädsla i Tassar Av Ståls lokaler.
Om vi förstår hur vår hund tänker och varför den agerar som den gör när den är rädd, är det lättare för oss att hantera det på ett sätt som inte skadar hunden eller oss. Vi kommer att specificera oss på nyårs/ljudrädsla och vad vi kan göra för att undvika detta tills nästa år och hur vi kan förbereda vår hund.  

Föreläsning

Pris:
350 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:
Läs hela inlägget »

Övervikt är ett växande problem hos hundar. Det är inte så många som vet hur en hund ska kännas och se ut i normalvikt. Många ger hunden mat utefter deras nuvarande vikt och inte vad de ska äta. Vissa hundar får heller inte den motion de behöver. 

Hur ska en hund se ut i hullet?

Våra raser ser såklart olika ut och vi måste se på vår hund med de rätta glasögonen. En bulldog ska inte vara lika smal som en Whippet och kommer aldrig kunna bli det och samtidigt vara frisk. Men en ska också komma ihåg att det som oftast förklaras som "massa", "kraftigt byggd" eller "kompakt" i en rasbeskrivning aldrig menar att hunden ska ha extra fett, utan det betyder att hunden ska ha muskelmassa. 

Hur vet en då om ens hund har bra hull? En bra regel är att en ska kunna känna revbenen om en drar handen på hundens bröstkorg. De behöver inte synas, men på en ras av gängligare typ så är det vanligt att det gör det. Om en inte känner revbenen på sin hund så skulle den nog må bra av att gå ner i vikt.

hur mycket äter min hund?

Vi måste även fråga oss hur mycket mat vår hund får. På torrfoderpåsen står det alltid en rekommendation på hur många gram hunden skall äta efter hur mycket den väger, och om vi då går på detta efter vår överviktiga hund så göder vi bara den ännu mer. Det är viktigt att ta reda på vad vår ras ska väga utefter kön, kanske ta med aktivitetsnivån på hunden i beräkningen och ge foder utefter det. Alltså, en Cocker Spaniel ska väga 13-15 kilo. Om jag äger en som väger 17 kilo ska jag då inte ge den foder utefter de 17 kilo den väger, utan ge den mat efter hur mycket den ska väga, 13-15 kilo. Om hunden samtidigt äter ett sämre foder kan det bidra till övervikten. 

Vad kan jag göra?

  • Se över fodret den får och se över hur mycket den får, minska om nödvändigt. 
  • Se över hur mycket godis, rester och annan mat hunden får, utöver sin normala fodergiva. Om hunden äter mycket rester, eller får mycket godisbelöning vid träning så minska fodergivan på morgon och kväll.  
  • Motionera mera! Om er hund går på dagis, be personalen ta ut hunden på dubbla promenader. Om ni har den hemma, gå långa promenader, gärna i kuperad terräng som skog. 
  • Gå till veterinären! Om vår hund har varit överviktig länge kan även en hälsokoll behövas då övervikt leder till diabetes, hjärt-, led- och leverproblem, sänkt immunförsvar med mera. 

 

Läs hela inlägget »

Jag anser att det ska vara roligt att ha hund. Det är inte alltid som allt går som en vill, men så länge en har inställningen att saker och ting skall vara roliga så brukar hundägandet gå så mycket lättare. Om vår hund inte gör som vi vill så finns det en mängd olika sätt att lösa det på, och jag själv väljer alltid det sättet som är roligast, både för mig och hunden. Det gör Charlie glad, och jag blir glad, dels för att han gör som jag vill och för att han blir glad. 

Det är så mycket lättare att sammarbeta med hunden om inställningen en har från början är positiv. Om vi lägger upp vår uppfostran/träning/utbildning på ett sätt så hunden lätt förstår vad vi menar, och inte sätter ribban för högt så att den faktiskt lyckas med det vi vill, så kommer vår hund att förstå, lära sig och minnas! 

Så, när det kommer till mig och Charlie så har jag svalt all stolthet. Jag har lagt ner att vilja ha en hund jag kan visa upp som världens lydigaste, tystaste, snällaste och mjukaste. Jag har helt slutat bry mig om vad omgivningen tycker om mig och Charlie, och istället börjat koncentrera mig på Charlie. Vad vill han? Vart vill han? Vill jag dit? Om jag inte vill dit, hur får jag han att komma med mig istället? Handlar det om att vara den som bestämmer i hushållet eller handlar det om att vara den roligaste personen som Charlie känner? Vad tycker jag är roligast? Och vad är lättast? Att muta med godis och säga "här går vi", eller att rycka i kopplet och bli irriterad? Vad blir han glad av och vad blir jag glad av? 

Hitta det din hund tycker är allra roligast och hoppas att din hund ser bättre ut än min hund när hen gör det.
Hitta det din hund tycker är allra roligast och hoppas att din hund ser bättre ut än min hund när hen gör det.

Ibland har jag såklart dagar då jag har ryggont, hunger, trötthet och illamående och bara inte orkar. Jag får ha sådana dagar. Dagar då jag inte orkar träna, dagar jag inte orkar vara rolig. Då får Charlie ta det. Men då gäller det också att jag inte tappar humöret om Charlie tvärnitar framför den 74:e grästuvan för att beta. Om jag blir sur blir han ledsen. Och det tjänar ingenting till, för han förstår ändå inte vad jag menar. Surhet lär aldrig ut något. Men vad gör jag då? De dagarna brukar jag bara ge upp litegrann. Säga  "Kära samhälle, nu är jag riktigt låg och trött och mår lite illa, så nu får min hund dra i kopplet och beta gräs bäst han vill för jag är inte en superhjälte som orkar träna fotgående och kontakt mitt i rusningstrafik just idag". Och om han ser en katt och ställer sig på bakbenen och gnäller, då håller jag i och går därifrån. Om han vill hälsa på personen som ger han ögonkontakt i rusningstrafiken och han blir sådär tokglad som bara han kan bli, då håller jag kopplet kort och ignorerar. 

För varför blir vi sura? Är det för att hunden gör fel, eller är det för att vi har gjort fel? Och oavsett, vem är det som säger att vi har gjort fel? Jo, oftast är det vår omgivning. Och om vi har koll på vår hund 29 dagar av 30, så tycker jag det är okej att ge upp den där 30e dagen. För på den 31a dagen så brukar en vara okej igen och orka. 

Så vad är det jag försöker säga egentligen? Tänk på dig och hunden, er relation. Ha så kul ni bara kan, i träning och i vardagen. Lek, skratta, busa, kramas, muta med gott. Bli inte sur om den gör något fel, för den gör ingenting för att testa er eller vara elak. Den har bara inte lärt sig att göra rätt än, och det bästa sättet att få en hund att förstå vad rätt är, är just med hjälp av lek, godis, klappar, spring, bus och fjant. 

Läs hela inlägget »